Інфраструктура промислових мереж IoT та кіберзагрози в доступі при використанні IoT рішень

DOI: 10.31673/2412-4338.2019.041227

  • Сорокін Д. В. (Sorokin D. V.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Бондарчук А. П. (Bondarchuk A. P.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Сторчак К. П. (Storchak К. P.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

Поява в Україні операторських мереж з концепцією доступу IoT потребує розробки технічних та програмних засобів для управління відповідними пристроями та сервісами. Найбільша кількість кейсів спостерігається в обслуговуванні приватних виробничих мереж М2М, державних мереж з обмеженим або закритим доступом, приватних домашніх мереж, в тому числі, приватних комунальних господарств.
Розглянуто особливості побудови IoT мереж в цілому, визначено їх завдання та специфіку фізичної архітектури IoT рішень. Проведено аналіз процесів формування, перетворення та передачі фізичних сигналів в мережі IoT. Визначено, що підсистеми IoT стикуються ненадійним каналом зв'язку, тому потребують розробки механізмів гарантованої доставки інформації.
Проведено аналіз інфраструктури рішень IoT, що використовуються в промисловості для автоматизації промислових сервісів. Розглянуто структурну схему розгортання інфраструктури LPWAN мережі. Наведено перелік конкурентних платформ, що можуть використовуватися для автоматизації промислових сервісів.
Підняте питання кібербезпеки в мережах IoT. Проведено аналіз інцидентів несанкціонованих втручання в мережу, які призвели до тимчасової відмови сервісів та заподіяли значної шкоди кінцевим споживачам послуг. Розглянуто методи перешкоджання кібератакам в мережах IoT.
Проведено аналіз використання рішень на основі стандарту NB-IoT та рішень на базі IoT для
автоматизації промислових сервісів та з точки зору забезпечення безпеки в приватних мережах. Запропоновано методику вибору рішення з урахуванням вимог до бізнес-процесів кінцевих споживачів сервісів та технічних можливостей оператора. Розглянуто переваги приватних NB-IoT-мереж порівняно з LPWAN.

Ключові слова: технології LPWAN, мережа IoT, приватні IoT мережі, інфраструктура рішень IoT, промислові сервіси, кібербезпека в мережах IoT, стандарт NB-IoT

Список використаної літератури
1. Колюбякин В. «Беспроводные мультисервисные сети»- М.: Теле-спутник. 2016.
2. Tomas Foltyn. Global police test their cyber-chops in simulated IoT attack - https://www.welivesecurity.com/2018/03/05/interpol-test-iot-simulated-attack/
3. Davis J. et al. Smart manufacturing, manufacturing intelligence and demand-dynamic performance // Davis J./ Computers & Chemical Engineering. – 2012. – Т. 47. – С. 145-156.
4. Tomas Foltyn. Japan to probe citizens’ IoT devices in the name of security https://www.welivesecurity.com/2019/01/31/japan-probe-citizens-iot-security/
5. Perry Lea «Architecture internet of things», 2018.
6. Сети для IoT :LPWAN. Сетевые решения, 2016.
7. Top Eight IoT Platforms to Watch in 2019 Top-IoT-platforms \\sam-solutions.com/blog/topeight-internet-of-things-platforms/
8. Ericsson Mobility Report \\ www.ericsson.com/en/mobility-report?

Номер
Розділ
Статті