Оптимізація математичної моделі логістичних потоків торгівельної мережі

DOI: 10.31673/2412-4338.2022.022330

  • Миколенко Р. О. (Mykolenko R. О.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Жебка В. В. (Zhebka V. V.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ
  • Корецька В. О. (Koretska V. O.) Державний університет телекомунікацій, м. Київ

Анотація

В статті наведена актуальність широкого застосування математичних моделей в різних сферах господарювання, а саме при управлінні діяльністю підприємства. Математичне моделювання використовується в економічних дослідженнях. Моделювання логістичних стратегій відображає якісно нові підходи в управлінні підприємством.

Зосереджено увагу на тому, що господарська діяльність підприємства залежить від ефективності організації управління її потоками ресурсів. Це є безпосереднім чинником, що впливає на ефективність роботи підприємства в усіх його сферах. Науковий підхід дозволяє перенести моделювання торгівельного підприємства в математичну площину.

В статті представлено знання про логістичні потоки, встановлено сутність основних понять та значень. Розглянуто з точки зору теорії логістики категорію «потік» та основні види логістичних потоків, узагальнення відмінних особливостей логістичних потоків, а також встановлення залежності між виконанням логістичних функцій та перетворенням матеріальних потоків.

Побудовано математичну модель та обрано методи оптимізації логістичних потоків торгівельної мережі. Знайдено рішення поставленої задачі мінімізації витрат методом, який є оптимальним з точки зору критеріїв задоволення потреб замовника (в даному випадку замовником є велика торгівельна мережа магазинів).

Ключові слова: математична модель, підприємство, господарська діяльність, потоки, ресурси, логістика, моделювання, методи оптимізації, мінімізація витрат.

Список використаних джерел

  1. Stock and D. Lambert, “Strategic Logistics Management,” McGraw-Hill/Irwin International, New York, 2000 – 769c.
  2. Logistics: An Introduction to Supply Chain Management by Donald Waters (Author), 2003 – 368c.
  3. Крикавський Є.В. Логістика. Основи теорії: Підручник – 2-ге вид., доп. і переробл. – Львів: Нац. ун-т «Львівська політехніка» (Інформаційно-видавничій центр «ІНТЕЛЕКТ+» Інститут післядипломної освіти), «Інтелект-Захід», 2006. – 456 с.
  4. Ларина Р.Р. Логістика: Навч. посібник. – Донецьк: «ВІК», 2005. – 335 с.
  5. Ваховська М.Ю., «Логістичні потоки: визначення, особливості, параметри»:стаття , Національна академія природоохоронного та курортного будівництва, 2008. – 7с.
Номер
Розділ
Статті