МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ОБ’ЄКТІВ, ПРИЧАСНИХ ДО ВИКИДІВ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН В РУСЛО РІЧКИ

  • Герцюк М. М. Gertsiuk M.M. Державний університет телекомунікацій, Київ

Анотація

Анотація. У даній статті описано методику визначення потенційно небезпечних об’єктів, які можуть бути причетними до забруднення на основі вказаного руслового пункту моніторингу.

Розглядається шлях вирішення проблеми за допомогою алгоритму фільтрації та сортування списку потенційно небезпечних об’єктів, який використовує базу фактів, що дозволяє визначити можливий перелік потенційно небезпечних об’єктів розривного русла.

Існує ряд програмних моделей і методів, які дозволяють визначити приблизну або точну точку розливу забруднюючих речовин у разі визначення небезпечного та/або підвищення рівня концентрації забруднюючих речовин знизу за течією. Такі методи працюють шляхом прогнозування ситуації або безпосереднього аналізу природного середовища. Ці методи дозволяють виявити місця розливу отруйних речовин на руслі річки. Проте знайти підприємство/завод, який здійснив такий викид, неможливо. Така проблема здебільшого вирішується аналітичним шляхом.

Розроблено методику, яка дозволяє визначити можливий перелік потенційно небезпечних об'єктів забруднення русла річок.

Валідація поточної розробки — це серія тестових перевірок і симуляцій, які показують коректність нейронної мережі.
Практичною реалізацією є впровадження інформаційної системи прогнозування забруднення річок у надзвичайних ситуаціях для створення функціональності, що визначає перелік можливих забруднюючих об’єктів на основі обраної точки викиду небезпечних речовин. Метод також можна використовувати з методами, які дозволяють визначити приблизну або точну точку розливу забруднюючих речовин, щоб знайти підприємство/фабрику, яка здійснила такий викид.

Ключові слова: оцінка якості води, потенційно небезпечний об’єкт, математичне моделювання, алгоритм фільтрації.

Номер
Розділ
Статті