ЦИФРОВА ГРАМОТНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ЯК ФУНДАМЕНТ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ДЕРЖАВИ

  • Корецька В. О. (Koretska V.O.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Жебка В. В. (Zhebka V.V.) Державний університет телекомунікацій, Київ

Анотація

Цифрові трансформації як глобальний тренд сьогодення в Україні. Держава прагне до інтеграції в Єдиний інформаційний простір Європейського Союзу. Розвиток цифрових технологій – це реалії сучасного світу. Актуальна цифровізація багатьох сфер – освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, банківського сектору, податків тощо. Важливим етапом інноваційних змін є розвиток цифрової грамотності серед населення, а саме розуміння процесів цифровізації на побутовому зрозумілому рівні для всіх. «Цифра» повинна стати зручним інструментом для кожного українця. Це одне з найважливіших завдань цифрової трансформації.

Цифровізація як визначальний тренд розвитку людської цивілізації направлена на формування більш зручних процесів управління, спрощення доступів до послуг в сферах освіти, охорони здоров’я, державних послуг тощо. Цьому сприяє стрімкий розвиток Інтернету, мобільних комунікацій, різних он-лайн сервісів, що позитивно впливає на соціально-економічну діяльність.
Цифрова трансформація визначена як пріоритетна політика України в найближчі роки. На думку експертів це може стати майбутнім потужним «двигуном» економіки країни.

Цифрова грамотність населення є фундаментом в процесах цифровізації країни. Міністерство цифрової трансформації України започаткувало національну онлайн-платформу «Дія.

Цифрова освіта» з метою набуття цифрових навичок кожним громадянином України. Цифрова грамотність передбачає ефективне і безпечне використання сучасних цифрових технологій в роботі, навчанні, професійному і особистому розвитку.

Ключові слова: цифровізація, цифрова трансформація, пріоритетна політика, національна он-лайн платформа «Дія», цифрова грамотність.

Номер
Розділ
Статті