МЕТОДИКА СТАТИСТИЧНОГО АНАЛІЗУ ВИПАДКОВОСТІ ПОСЛІДОВНОСТЕЙ, ЩО ПОРОДЖУЮТЬСЯ ГЕНЕРАТОРАМИ ВИПАДКОВИХ ТА ПСЕВДОВИПАДКОВИХ ЧИСЕЛ

  • Поперешняк С. В. (Popereshniak S.V.) Державний університет телекомунікацій, Київ

Анотація

Проблеми Інтернету речей, зокрема необхідність захисту конфіденційних даних, призводять до використання методів шифрування і дешифрування, які, в свою чергу, покладаються на використання випадкових чисел. Використання ГПВЧ може допомогти забезпечити безпеку цього процесу, але важливо використовувати високоякісні ГПВЧ і ретельно їх тестувати, щоб уникнути вразливостей у безпеці. Статистичний аналіз використовується для оцінки випадковості згенерованих послідовностей шляхом тестування їх за допомогою статистичних тестів на випадковість. Ці тести оцінюють різні статистичні властивості, такі як розподіл частот згенерованих чисел, розподіл послідовних чисел і наявність закономірностей. Виконуючи статистичний аналіз, можна виявити будь-які недоліки або упередження в роботі генератора випадкових чисел і поліпшити його якість.

В статті перевірено послідовність на випадковість за допомогою дво- та тривимірної статистики. Побудовано математичну модель, наведено теорему. Побудовано схему статистичного аналізу послідовностей в основі якої було використано методи програмної інженерії. Наведені приклади використання двійкової статистики для аналізу бітової послідовності.

Використання статистичного аналізу випадковості послідовностей, що генеруються генераторами випадкових (або псевдовипадкових) чисел, є популярною тенденцією, оскільки це має вирішальне значення для забезпечення надійності та безпеки різних комп'ютерних систем і додатків, включаючи Інтернет речей (IoT), криптографію, моделювання та наукові обчислення. Зі зростанням важливості кібербезпеки та конфіденційності даних попит на надійні та безпечні генератори випадкових чисел зростає, а використання статистичного аналізу для оцінки випадковості послідовностей, згенерованих генераторами випадкових (або псевдовипадкових) чисел, стає все більш критичним.

Ключові слова: генератори випадкових та псевдовипадкових послідовностей, статистичний аналіз, бітова послідовність, Інтернет речей, статистичний аналіз.

Номер
Розділ
Статті