РОЗПІЗНАВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНОЛОГІЙ КОМП’ЮТЕРНОГО ЗОРУ

DOI: 10.31673/2412-4338.2022.044652

  • Гангало І. М. (Hanhalo I. M.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Лісовий Д. О. (Lisovyy D. O.) Державний університет телекомунікацій, Київ
  • Жебка В. В. (Zhebka V. V.) Державний університет телекомунікацій, Київ

Анотація

Виявлення об’єктів для комп’ютерного зору є одним з ключових факторів для розуміння подій. Точне визначення об’єкта на фоні, де у великій кількості присутні схожі за формою об’єкти, на сьогоднішній день залишається складним завданням.
Військове застосування технологій для посилення та створення бачення відіграє ключову роль у формуванні сучасної безпеки. Технології комп’ютерного зору застосовуються для того, щоб надати безпекового сенсу повсякденній соціальності, полям битв і багатьом іншим сферам життєдіяльності суспільства.
У статті досліджується розвиток військово-специфічних можливостей в контексті застосування комп’ютерного зору. Розпізнавання об’єктів за допомогою технологій комп’ютерного зору необхідні для управління військовими операціями наступного покоління, що взаємодіють з відповідними технологіями.
Розпізнавання об’єктів засобами технологій комп’ютерного зору є основою більшості програмного забезпечення та програм штучного інтелекту. Прогнозовано, що використання новітніх технологій комп’ютерного зору буде збільшуватися. Виявлення об’єктів є важливим і необхідним у сферах обороноздатності, безпеки, військової справ, транспорту тощо.
Проведено дослідження БпЛА та визначено їх обмеження. В статті представлено алгоритм попередньої обробки зображень. В роботі використано метод сегментації зображення. Порогова сегментація обробляє і ділить зображення на області, згідно з пороговими значеннями. Такий метод зазвичай має специфічні припущення, які залежать від даного зображення. Метод фіксованого порогу сегментує зображення шляхом встановлення спеціального обмеження. Такий метод зазвичай застосовується в бінарних зображеннях. Наведена формула для визначення мітки області після граничного перетворення для фіксованого порогу сегментації зображення.

Ключові слова: комп’ютерний зір, розпізнавання об’єктів, військова галузь, обробка зображень, технології штучного інтелекту.

Список використаних джерел
1. K. He, X. Zhang, S. Ren, and J. Sun. Deep residual learning for image recognition. In CVPR, 2016. ofBook - Image Processing and Computer Vision. URL: http://surl.li/gppvv (Дата звернення: 04.11.2022р.).
2. Бондар, Ілля. Обробка відео для розпізнавання та ідентифікації об'єктів. 2021.
3. Комп'ютерний зір. URL: http://surl.li/gppvp (Дата звернення: 04.11.2022р.).
4. Корнєв Д. В., Микитенко В.І. Пошук перспективних методів виявлення безпілотних літальних апаратів. 2021.
5. Лесюк А.М, Яцишин С.П. Комп’ютерний зір та його застосування. Editorial board. 2020, с.530.
6. Лісовий В.Ю. Система розпізнавання зброї для камер відеоспостереження на основі методів комп'ютерного зору. Київ, 2018.
7. Мазур М. В. Задача виявлення і класифікації об'єктів за допомогою згорктових нейронних мереж. ВНТУ, 2019.
8. Місюра О.С. Програма розпізнавання зображення та пошук аналогів у базі даних. Інформаційно-комунікаційні технології в освіті №4. 2017.
9. Омельченко, С. О. Використання комп’ютерного зору для розпізнавання образів. ГО «Європейська наукова платформа», 2021.
10. Романча, А. П., Борисов Д.В., Подорожняк А.О. Дослідження сучасних систем комп'ютерного зору. Черкаський державний технологічний університет, 2019.
11. Терещенко, В. М., Терещенко Я.В. Один підхід до розпізнавання геометричних об’єктів у задачах комп’ютерного зору. Штучний інтелект №2. 2016, с. 47-57.

Номер
Розділ
Статті