ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ РОБОТИ ТА ВИМОГИ ДО СТВОРЕННЯ СТРУКТУР ПЕРСПЕКТИВНИХ СИСТЕМ МОНІТОРИНГУ РОЗПОДІЛЕНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖ

DOI: 10.31673/2412-4338.2024.037785

  • Треньов М. Г. (Trenyov M. H.) Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Київ
  • Прокопенко А. Г. (Prokopenko A. H.) Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, Київ

Анотація

У статті на основі глибокого аналізу існуючих технологій та систем моніторингу інформаційно-телекомунікаційних мереж загального користування визначено основні вимоги та підходи до побудови перспективних систем мережевого моніторингу нового покоління. З огляду на швидкий розвиток технологій та збільшення навантаження на інформаційні мережі, з'являється необхідність у розробці нових підходів до побудови систем, що забезпечують ефективний моніторинг та контроль мереж. Метою даної роботи є розробка загальних принципів функціонування таких систем, а також визначення основних вимог до побудови надійних і стійких мережевих підсистем моніторингу. В ході дослідження особливу увагу приділено необхідності підвищення надійності та безперервності функціонування підконтрольних мереж, що досягається шляхом впровадження децентралізованих та розподілених архітектур моніторингових підсистем.
Новизна роботи полягає у визначенні ключових архітектурних принципів, які забезпечують ефективну роботу систем моніторингу в умовах гетерогенності сучасних інформаційно-телекомунікаційних мереж. Зокрема, запропоновано використовувати принципи розподіленості та децентралізації, які дозволяють уникнути єдиної точки відмови та забезпечують стійкість мережі до зовнішніх загроз. У статті також наводиться опис функціональних можливостей підсистеми мережевого моніторингу, зокрема ролі сервера моніторингу, який виступає центральним елементом цієї архітектури. Описано структуру сервера моніторингу, а також його ключові функції, що включають збір, обробку та аналіз даних з різних сегментів мережі в режимі реального часу.
Також сформульовано загальні вимоги до систем моніторингу нового покоління, серед яких забезпечення високої надійності, масштабованості та можливості інтеграції з іншими системами управління та безпеки мережі. Ці вимоги враховують зростаючі обсяги даних, які передаються через мережі, а також необхідність оперативного реагування на загрози та аномалії в мережевому трафіку. Крім того, в роботі розглянуто загальні принципи організації та функціонування підсистем моніторингу, які мають бути адаптовані до умов гетерогенних мереж з різними технологічними стандартами та рівнями доступу.
У результаті дослідження запропоновано підхід до створення перспективних систем мережевого моніторингу, що забезпечують високий рівень стійкості, гнучкості та надійності. Окремо підкреслено значення використання нових методів збору та аналізу даних для підвищення ефективності управління мережею та забезпечення її безпеки.

Ключові слова: інформаційно-телекомунікаційна мережа, сервер моніторингу, підсистема мережевого моніторингу, база даних, система управління.

Список використаної літератури
1. Subramanian M. Network Management: Principles and Practices. 2-ге вид. Prentice Hall, 2012. 695 с.
2. Centelles R., Selimi M., Freitag F., Navarro L. REDEMON: Resilient Decentralized Monitoring System for Edge Infrastructures. Conference proceedings. 2020 20th IEEE/ACM International Symposium on Cluster, Cloud and Internet Computing (CCGRID), Melbourne, Australia 2020, p. 91-100.
3. Kleppmann M. Designing Data-Intensive Applications: The Big Ideas Behind Reliable, Scalable, and Maintainable Systems. O'Reilly Media, 2017. 624 p.
4. Goransson P. Software Defined Networks: A Comprehensive Approach. Morgan Kaufmann, 2014. 352 p.
5. Kurose J. F. Computer Networking: A Top-Down Approach (7th Edition). Pearson, 2016. 864 p.
6. Burns B. Cloud computing: Principles and paradigms. Hoboken, N.J : Wiley, 2011. 637 p.
7. Tanenbaum A. S. Distributed Systems: Principles and Paradigms. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016. 702 p.
8. Coulouris G. Distributed systems: Concepts and design. 5th ed. Boston : Addison-Wesley, 2012. 1047 p.

Номер
Розділ
Статті